Impressie van student ontmoetingenKaren Maex Foto: Siesja Kamphuis

Karen Maex Foto: Siesja Kamphuis

– Door Karen Maex – Jonas Lodewegen, voorzitter van de Facultaire Studenten Raad (FSR), en ikzelf hebben dinsdag 31 maart voor de eerste keer spreekuur gehouden voor studenten. Bedoeling is om een direct contact mogelijk te maken tussen decaan en studenten. Deze wens was te horen tijdens de discussie die op het afgelopen studentencolloquium werd gevoerd. En daar hebben we meteen een gevolg aan gegeven. De FSR had voor opvallende banners gezorgd,  we zaten er klaar voor in  het restaurant van de faculteit en ja hoor, daar kwamen de eerste studenten al naar ons toe en gingen de gesprekken van start. Waarover gingen ze?

Over een gevoel van wantrouwen waardoor studenten en promovendi zich niet gemakkelijk durven uitspreken en hoe we dat gevoel kunnen wegnemen. Dat is een belangrijk punt. Door open communicatie en door gesprekken en gewoon door betrokkenheid te waarderen, ben ik ervan overtuigd dat het vertrouwen in elkaar kan worden hersteld.

 

En over hoe dat dan zit met de huisvestingsplannen en welke onderzoeksgroepen dan wel of niet verhuizen. Dat dit alles nog verder verkend wordt, zeker als het gaat om opleidingen. En hoe in dit alles interdisciplinariteit gewaarborgd kan worden. Dat dit een gemeenschappelijke zorg is, want dat willen wij ook. Daar moeten we binnenkort maar eens een debat over organiseren.

 

En een student-assistent die ons vroeg hoe de aanstelling van assistenten bij joint degrees geregeld gaat worden. Daar hadden we echt nog niet over nagedacht. Komt op ons lijstje.

 

En over hoe de organisatie van de verkenningscommissies nog beter kan, want het is niet duidelijk welke er zijn en wie waar in zit. En over het online dossier hiervan, waar iedereen het erover heeft, maar die toch onvoldoende bekend is en of die dan wel of niet ook voor studenten toegankelijk is. En ja, dat hebben we dan maar ter plekke op de smartphone gecheckt. Het klopt: iedereen kan erbij en Jonas zal ervoor zorgen dat de link ook op de website van de FSR staat. Dat helpt altijd. * En om het makkelijk te maken is er ook een snelle link aangemaakt: www.medewerker.uva.nl/betasamenwerking

 

En over een vak dat niet goed gegeven wordt: waarom gebeurt er niets met de opmerkingen die hierover zijn gemaakt? Dat betekent werk aan de winkel voor FSR en Opleidingscommissie (OC).

 

En tenslotte sprak ik twee studenten aan die een broodje aan het eten waren aan tafeltje naast ons: of zij iets wisten over de toekomst van hun opleiding in het kader van de samenwerking? Neen eigenlijk niet veel want daar waren ze niet echt mee bezig. Geen zorg, als ze maar hun opleiding kunnen afmaken, en dat kan natuurlijk. Ja, misschien is het toch interessant mocht de opleidingsdirecteur af en toe  in de colleges langskomen met wat recente informatie? Wordt aan gewerkt.

 

En wordt zeker vervolgd!

 

*Noot: het dossier over de verkenningscommissie is voor studenten te vinden op: student.uva.nl, in de A-Z-lijst, bij ‘Samenwerking betafaculteiten UvA-VU’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *