UvA Jong: Professioneel speeddatenSpeeddaten

Speeddaten. Foto: Flickr, Creative Commons

Door: Eline van Dillen – Professioneel speeddaten? De meeste mensen speeddaten niet eens voor de liefde, laat staan dat ze het voor hun carrière beproeven. Maar voor alles is een eerste keer, en dat is voor mij op het event Speeddating for Professionals van Jong UvA, het versopgerichte netwerk voor jonge medewerkers van onze universiteit.
De formule: er waren tafeltjes, er was een bel, en er was een bar. Dat laatste voor het smeren van de keel, en wanneer nodig het gesprek. Net als het papiertje met een achter-de-hand-vraag dat we bij binnenkomst kregen (‘Wat was je mooiste werkdag bij de UvA?’). Enthousiast en ook wat onwennig verplaatsten wij, de ongeveer veertig daters, ons tussen de tafeltjes. Om elkaar daar in 2 minuten te bevragen, naar werk, en naar het werken op de UvA. En dan blijkt de tijd tot de bel veel te kort.

‘Speeddating for professionals’ was de eerste officiële activiteit van jongerennetwerk Jong UvA, dat afgelopen voorjaar is opgericht. Het initiatief komt van een aantal collega’s die de meerwaarde zagen in een netwerk speciaal voor de jonge medewerker (<36 jaar). Dit naar voorbeeld van bedrijven en overheidsinstanties die de Young professionals in de organisatie verenigen. De doelstelling is vaak dezelfde: verbinden, en het uitwisselen van kennis, ervaringen en ideeën.

Dat er ook binnen de UvA behoefte is aan een jongerennetwerk blijkt uit de inmiddels 222 leden die zich sinds de oprichting via Facebook (Jong UvA) hebben aangesloten. De vier goedbezochte bijeenkomsten waren inhoudelijk (keynote lecture over professionele ontwikkeling), gezellig (Summer drinks), of dat allebei (speeddate). En dat is niet onopgemerkt gebleven in het Maagdenhuis. Er is support vanuit het CvB met een daarbij behorend budget om Jong UvA in de aankomende tijd verder uit te breiden.

Bij de FNWI is bijna een derde van de ongeveer 1900 medewerkers jonger dan 35 jaar, en voor velen is de baan bij de UvA hun eerste. Dat geeft mogelijkheden voor zij die zich jong voelen, en dat volgens de definitie van Jong UvA ook zijn. Om te reflecteren op je loopbaan met andere jonge UvA-medewerkers die hele andere functies bekleden. Om na werk een drankje te drinken met gezellige collega’s van je eigen of andere faculteit. Of om – misschien wel voor het eerst van je leven – professioneel te speed daten.

Bijdrage blog: Eline van Dillen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *